Edith Dings, transpersoonlijk en beeldend therapeut
In haar beroepspraktijk is Edith therapeut en begeleider bij veranderings- en bewustzijnsprocessen via ervaringsgerichte werkvormen. De laatste jaren heeft zij vanuit een groot verlangen om improviserend te klinken en te spelen stembevrijding daaraan toegevoegd. In alles wat zij aanbiedt gaat het in essentie om dat wat verstard, bevroren of verwaarloosd is weer aandacht te geven en in beweging te brengen, opdat het zich kan ontvouwen en bevrijden. Zo ook met de stem. Wat kunnen we veel doen, ervaren en bevrijden zonder veel moeite op een speelse manier.
Wil jij van Edith leren hoe de juiste aandacht ervoor kan zorgen dat je stem zich kan ontvouwen en bevrijden? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “Stembevrijding”
Marjolein Heijltjes, zangeres, actrice, docent en presentatrice
Marjolein Heijltjes is van jongs af aan bezig met zang, dans en toneel. Ze studeerde in juni 2013 af aan de MusicAllFactory in Tilburg (Professionele deeltijd Musicalopleiding). Momenteel is Marjolein betrokken bij uiteenlopende projecten. Zo is zij o.a. (lead) zangeres bij Spot On en PartyBoest, werkt zij als (trainings)actrice, is ze presentatrice bij TV Limburg en geeft ze zowel privé als via verschillende instanties (waaronder ECI Cultuurfabriek) lessen en workshops aan kinderen en volwassenen.
Haar filosofie? Naast het technisch goed zingen leef je jezelf in, in de achterliggende emotie, zodat je jouw publiek echt kunt raken.
Wil jij van Marjolein leren over hoe jij je kunt inleven? Kies een nummer en schrijf je nu in voor haar workshop “Performance en Interpretatie”!
Esther Zaad, piano docente en dirigente en Ron Hanssen, dirigent en inspirator
Esther Zaad kreeg haar eerste pianolessen aan de muziekschool te Hoensbroek van Annelies Lemeer-Paes. Na haar middelbare schoolopleiding studeerde zij aan het Maastrichts Conservatorium, alwaar zij het diploma koordirectie behaalde bij Jos Besselink. Bij Tonie Ehlen behaalde Esther de diploma’s docerend en uitvoerend musicus piano.
Als pianiste, begeleidster van koren en solisten en zangeres is Esther bij diverse groepen en projecten betrokken geweest. Ze was docent tijdens de Nationale Koorweek en is al enige jaren vaste dirigent bij de Dag van de Koormuziek Limburg (VNK).
Momenteel is Esther werkzaam als pianodocente aan de muziekschool te Heerlen en als dirigente van Vrouwenkoor Thorensis in Thorn, vocal group Fusion en het gemengd koor Pey Vocaal. Met Thorensis uit Thorn won zij in 2002 een 1e prijs met lof der jury bij het Limburgs Korenfestival en werd uitgeroepen tot algemeen winnaar van dit festival. In 2008 herhaalde ze die prestatie: Esther behaalde met zowel Fusion als Thorensis een eerste prijs met lof der jury bij het Limburgs Korenfestival. Met Fusion werd ze uitgeroepen tot winnaar van het festival.
Ron Hanssen is afkomstig uit Limburg waar hij saxofoon speelde bij fanfare Victoria. Hij studeerde aan het Conservatorium Maastricht de hoofdvakken piano, hoofdvak gehoor en solfège.
In 1998 studeerde hij af in koordirectie aan de Hogeschool Gorinchem en leerde hij in die tijd specialisaties en volgde cursussen op het gebied van zang en koordirectie. Als zanger was hij het horen in de Mozart-Opera Die Zauberflöte in de rol van Papageno
Inmiddels is Ron al decennia met veel plezier dirigent en inspirator. Bij o.a. Gemengd koor Animato uit Horn, Aodemnoët uit Kessel en bij Coro-Incanto uit Melick. Tevens is hij een van de vaste dirigenten van de Dag van de Koormuziek (VNK Limburg) en leidt hij sinds 2013 jongeren zanggroep Get it! Daarnaast is hij aanvoerder van vocalgroup Steez, bestaande vier enthousiaste zangeressen, waarbij hij regelmatig ook meezingt, piano speelt en beatboxt.
Wil jij met Esther en Ron werken aan twee interactieve a capella stukken met een wisselwerking aan tips en tricks? Schrijf je dan nu in voor hun workshop “Interactieve Specialisatieworkshop: Koorzang voor Logopedisten en Zangers”
Nancy Meijer, zangdocent, stemcoach en dirigent
Nancy Meijer studeerde zang en koordirectie. Ze vroeg zich vaak technische zaken af. Hoe werkt de stem? Wat gebeurt er precies als je klassiek wil zingen? Wat zorgt ervoor dat je “pop” klinkt? Door haar Certified Master Teacher in Estill Voice Training vond ze de antwoorden op haar vragen. Door haar enthousiasme en passie kan ze deze technieken nu overbrengen aan alle geïnteresseerden. Nancy geeft hiernaast ook zangles, is koordirigent en geeft cursussen en workshops Koorscholing en Stemcoaching.
Wil jij delen in Nancy’s kennis en het duel van de stem bijwonen? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “Zangstem versus Spreekstem”
Of wil jij delen in Nancy’s kennis en leren hoe jij de klank van een (groep) zanger(s) aanpast? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “De klassieke popzanger en de lichte koorzangeres”
Jessica Frembgen, stemtherapeut en logopedist
Een logopediste met specialisatie stem, aspirant docent Logopedie (HSZ), en Mindfulnesstrainer
Nadat Jessica tijdens haar opleiding Logopedie in aanraking is gekomen met de menselijke stem en gefascineerd geraakt door dit mooie instrument en is zij zich er zo breed mogelijk voor gaan inzetten. Haar cliënten hebben de meest uiteenlopende stemproblemen. Haar passie gaat echter verder dan beroeps sprekers, zij helpt iedereen de stem, effectief en bewust te gebruiken.
Wil jij van Jessica en Saskia leren hoe je met aandacht (mindful) in het hier en nu kunt leven, in relatie tot stemgeven, houding en ademen? Schrijf je dan nu in voor hun workshop “Mindfulness en stem”.
Saskia de Ruijter, logopediste, counsellor en Mindfulnesstrainer
Saskia beoogt een wereld binnen de gezondheidszorg en onderwijs waarin mensen werken vanuit aandacht in het moment ter verhoging van de kwaliteit van leven en werken. Kwaliteit, klantgerichtheid, creativiteit, transparantie en passie zijn de kernwaarden van waaruit zij werkt.
Wil jij van Jessica en Saskia leren hoe je met aandacht (mindful) in het hier en nu kunt leven, in relatie tot stemgeven, houding en ademen? Schrijf je dan nu in voor hun workshop “Mindfulness en stem”.
Annemarie van Kimmenade, docent muziek / studente logopedie
Annemarie van Kimmenade zit in haar laatste jaar van de studie logopedie in Heerlen. In 2013 is ze afgestudeerd als docent muziek en heeft tevens een certificaat gehaald in koordirectie aan het conservatorium in Maastricht. Daarnaast zingt Annemarie in het dameskoor ‘Giocoso’ o.l.v. Rita Scheffers dat vele en zelfs internationale prijzen heeft binnengehaald. Zij is ervan overtuigd dat logopedie en zang een gouden combi is! Vorig jaar was zij al betrokken bij de organisatie van Dag van de Stem en dit jaar geeft zij wederom een eigen workshop: ‘presentatietechnieken’.
Wil jij van Annemarie leren hoe je presenteert zonder aandacht te verliezen of je boodschap te verwateren? Schrijf je dan in voor haar workshop “Beleef presenteren!”
Marijke Kools, mezzosopraan, zangpedagoge en adem- en ontspanningstherapeut
Marijke is als kind begonnen met vioollessen. Vanaf haar 19e is zij gaan zingen en heeft ze gekozen voor een opleiding klassieke zang (mezzo sopraan) aan het Rotterdams Conservatorium. In 2008 volgde zij de nascholing Muziekeducatie voor het basisonderwijs en in 2009 behaalde ze de Master Kunsteducatie. Tevens volgde ze lessen en masterclasses bij o.a. Meinard Kraak, Jard van Nes, Leonie Schoon, Bernard Kruysen, Carolyn Watkinson en Maria Acda.
Momenteel heeft zij een lespraktijk aan huis en geeft als zangpedagoge en ademtherapeut cursussen en workshops op locatie.
Vanuit de klassieke techniek is Marijke’s visie dat je ontspannen moet kunnen zingen zonder de stem zwaar te belasten. Belangrijk hierin vindt zij ademhalingstechniek (Dixhoorn), houding, klankvorming en plaatsing, expressie. Je kunt leren je stem minder te belasten, waardoor het zingen veel plezieriger wordt.
Wil jij van Marijke leren over de Dixhoorn methode ademtechniek? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “Adem- en Ontspanningstechniek (AOT): Methode van Dixhoorn”!
Wil jij van Marijke leren over de zangtechniek en stemvorming? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “Tips en trics: Stemvorming voor (koor)zangers”!
Sandra Halmans, dirigente en zangpedagoog
Sandra studeerde aan het conservatorium te Tilburg klassiek saxofoon. Na haar studie ging ze zich echter toeleggen op klassiek zang en op directie, zowel Hafa als koordirectie. Zij begeleidt vier koren. Naast Avolon in Arcen dirigeert ze Animo uit Belfeld, Briskly uit Helden en Magic8 uit Midden-Limburg. Daarnaast werkt ze met de jeugdharmonie in Maasniel.Ook heeft ze een muziekpraktijk waar ze zang doceert. Ze is regelmatig te zien als klassiek solist op diverse Promsconcerten. In 2008 was ze vocal coach in de Musical Pierre Kuijpers, en in 2014 bij de Musical Heksenwaan.
Wil jij van Sandra leren hoe je vol energie en met veel gevoel voor ritme een Afrikaans koorlied kunt opvoeren? Schrijf je dan nu in voor hun workshop “Afrikaanse koorzang”.
Magda Crijns, logopedist en zangpedagoog
De helft van het professionele leven gewijd aan zang, de andere helft aan logopedie. Hoofdvak zang aan het Conservatorium Maastricht afgerond. Verder gestudeerd aan het Conservatorium Amsterdam, en privélessen gevolgd bij verscheidene zangpedagogen. Vele jaren freelancewerk als solist en projecten in eigen regie. Bijscholing o.g.v. de zangmethodieken van Estill (EVT) Sadolin (CVT) en UVI. Werkzaam als zangcoach in de eigen lespraktijk en bij koren, docent op Zuyd Hogeschool, logopedist aan een school voor SpeciaalBasisOnderwijs.
Magda Crijns voltooide de opleiding logopedie en daaropvolgend de studie solozang aan het conservatorium van Maastricht; aan het Amsterdams conservatorium volgden lessen bij Margreet Honig en Maarten Koningsberger, in Brussel bij Bernadette Degelin. Magda is als logopedist werkzaam aan een basisschool voor speciaal onderwijs en als docent aan Hogeschool Zuyd. Daarnaast heeft zij een lespraktijk voor zang en is zij veelvuldig te gast bij koren voor stemvorming. Ze heeft bijscholing ontvangen op gebied van o.a. de zangmethodieken van Estill (EVT), Sadolin (CVT) en UVI. Ze is soliste en heeft tevens diverse werken in eigen productie.
Zoals ze zelf kortom omschrijft: “de ene helft van het professionele leven heb ik gewijd aan zang, de andere helft aan logopedie”.
Wil jij van Magda leren over allerhande zangtechnieken (Estill, Complete Vocal Technique, en Universal Voice Institute) en de gouden tip vinden? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “Gouden tips en nieuwe topics”!
Marlies Janssens, zangeres, actrice en dirigente
Marlies Janssens heeft vanuit haar eigen 25-jarige ervaring (als uitvoerend zangeres, actrice en dirigente) en diepe belangstelling voor de authenticiteit/de eigenheid en de oorsprong van elke stem. Zij is op latere leeftijd opnieuw gaan studeren en wel aan het “Lichtenberger Institut für angewandte Stimmphysiologie”.
Sindsdien heeft zij zich tot missie gemaakt om zoveel mogelijk mensen (zangers, sprekers, acteurs en stem-geïnteresseerden) kennis te laten maken met en te begeleiden in het zich eigen maken van deze bijzondere methodiek.
Wil jij van Marlies leren over deze Lichtenberger Methode? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “Klankgeoriënteerd stemgebruik”!
Leon Bartels, sound-engineer, technicus en producer.
Oprichter van Leonsfarm (Boekend bij Venlo). In zijn eigen high-
end studio verzorgt Leon producties voor niet de geringste Nederlandse artiesten (O.a. Jan Akkerman, Ellen ten Damme). Maar ook buitenlandse bands (Iain Matthews) weten hem te vinden. Ongetwijfeld vanwege zijn kennis van geluiden, stemmen en technieken en vooral de onderlinge relatie daartussen. En daar gaat zijn workshop “Microfoontechniek” over.
Rufus Hegeman, acteur, docent
In 2006 studeerde hij af aan de Toneelschool Maastricht. Hij heeft onder andere op het toneel gestaan met Theatergroep Het Vervolg (tegenwoordig Toneelgroep Maastricht) en Het Zuidelijk Toneel. Ook heeft hij gastrolletjes gespeeld in de televisieseries ‘Flikken Maastricht’ en ‘Verborgen Gebreken’. En sinds 2009 is hij in diverse afleveringen van de serie ‘Kinderen geen bezwaar’ te zien als Tom, de vriend van Julia die wordt gespeeld door Céline Purcell.
In 2012 speelde hij de rol van Bob Steensma in Beatrix, Oranje onder vuur.
Wil jij van Rufus leren over voorlezen en spreken? Schrijf je dan nu in voor zijn workshop “Presentatietechnieken: een praktische aanpak”!
Adi Kessels-de Beer, logopedist en stemtherapeut, trainer en docent
Enthousiast en met passie voor de stem is Adi opgeleid tot logopedist en later stemtherapeut en stemcoach. Zij werd opgeleid door J. Pahn (Nasaleren), Kirstin Linklater (Freeing the Natrural Voice), Jackie Gardner (CCT). Zij volgde scholingen volgens Öcker, volgens Coblenzer; workshops en scholingen van Lisa Popeill, CVT van Cathrin Sadolin en Estill Voice Technology.
Adi begeleidt zangers, sprekers, studenten en behandelt patiënten met stemproblemen. Zij onderzoekt en meet de stemmogelijkheden, geeft adviezen, coacht en behandelt. Ze is werkzaam als logopedist en therapeut bij Logopédica, als docent en trainer bij Zuyd Hogeschool en als trainer, coach en ontwikkelaar van na- en bijscholingen bij Einders Educatie. Adi is een van de initiatiefnemers (2012) en organisatoren van de
Dag van de Stem.
Wil jij van Adi leren hoe je Vox-ed? Schrijf je dan nu in voor haar workshop “SOVT met Lax Vox, Doctor Vox en Pocket Vox”!
Liesbeth Willems-Bloemer, KNO-arts
Liesbeth Willems is opgeleid als arts en heeft zich daarna gespecialiseerd tot KNO-arts in Maastricht en Heerlen. In 1994 is zij tevens afgestudeerd als Docerend Musicus, piano aan het conservatorium van Maastricht. Deze bijzondere combinatie maakt dat Liesbeth binnen verschillende werelden bij elkaar kan brengen: de medische en de muzikale. Sinds 2000 is Liesbeth werkzaam als KNO-arts in het Laurentius Ziekenhuis Roermond met speciale interesse voor de foniatrie. Haar lezing zal gaan over de invloed van geneesmiddelen op de stem.
Gerrit ten Oever, Huisarts
Ik ben Gerrit ten Oever en ben werkzaam als huisarts te Roermond sinds 1975. Het vak als huisarts /”family doctor” beoefen ik met volle overgave. Ben altijd actief geweest in het organiseren van nascholing binnen mijn vakgebied als huisarts. Ook heb ik altijd belangstelling gehad voor andere benaderingen om mensen beter te maken. Gesprekstherapie, homeopathie, manuele therapie, oor-acupunctuur en voedselintoleranties.
“Je gaat het pas zien, als je het door hebt.” is de naam van de lezing van Gerrit ten Oever.
Jan Peters MSc., manueel therapeut, psycholoog, trainer en coach.
Jan is praktijkhouder van de Helwegen-Peters Groep, directeur HP Coaching en mede-directeur en trainer bij Einders Educatie. Hij verzorgt daar samen met Adi Kessels-de Beer verschillende trainingen die stem-gerelateerd zijn. Vanuit de overtuiging dat een zo holistisch mogelijke benadering het meeste rendement voor cliënten opevert.
Mis ook vooral de lezing “Klets jij uit je nek?” niet.
Direct aanmelden voor een workshop? Klik dan snel hier!