Wat is de Dag van de Stem?

De Internationale Dag van de Stem is in 2002 opgericht naar het voorbeeld van een Braziliaanse groep stem-specialisten die in 1999 een Braziliaanse Dag van de Stem op hebben opgericht (zie www.WorldVoiceDay.org). Het tienjarig jubileum was voor de logopedisten Jessica Frembgen en Adi Kessels-de Beer aanleiding om hier een specifieke regionale invulling aan te geven. In Roermond.

Met als doel? Zoveel mogelijk mensen op zo veel mogelijk verschillende manieren kennis laten maken met de stem en met stemgebruik.
Aan de hand van allerlei activiteiten zoals workshops, presentaties, optredens van koren, singer-songwriters, rappers, acteurs, dichters, stemkunstenaars. Maar ook aan de hand van een informatiemarkt, stemtesten en sinds enkele jaren ook “Korenslag”, de zangwedstrijd voor de Roermondse basisscholen.

In de lezingen en workshops wordt aandacht geschonken aan het belang van goede stem-gewoonten, aan het voorkomen en oplossen van stemproblemen maar vooral ook aan de vele mogelijkheden van dit wonderlijke instrument.

Nieuwsgierig hoe zo’n dag eruit ziet? Klik dan hieronder voor de videocompilatie van de editie in 2018.

De trouwe bezoekers van de Dag van de Stem weten inmiddels dat we bij elke nieuwe editie weer nieuwe elementen of nieuwe invalshoeken toevoegen.  In 2017 deden we dat door aandacht te besteden aan de relatie tussen stem en techniek. Zo was er dat jaar een aparte ruimte met zeer bijzondere op de stem gebaseerde videogames en vonder er unieke optredens van robots plaats. In 2018 hebben we extra aandacht aan de relatie tussen stem en gezondheid besteed. En in 2019 was het thema “Stem en stemming”.