(zie voor de tijdstippen het schema beneden aan de pagina)
Kiki van Aubel – dag-presentator
Kiki heeft in 2002 heeft haar diploma gehaald aan de Academie voor Drama in Eindhoven. Na haar afstuderen is ze nog een tijdje naar UCLA (school for theatre & film in Los Angeles) geweest. Ze is opgeleid als regisseur en toneeldocent, maar is na haar afstuderen met de verschillende aspecten van het theater, film en televisie vak bezig geweest; als regisseur, actrice, theaterprogrammeur en presentatrice.
In de afgelopen jaren heeft van Aubel de coördinatie van JeugdTheaterSchool LuidZuid verzorgd en als programmeur van het CK theater en ECI Cultuurfabriek in Roermond gewerkt.
Sindsdien heeft ze de artistieke leiding van het nieuwe theaterfestival “Geleen on Stage” en de festivalregie over Docfest. Momenteel tourt zij door binnen- en buitenland als actrice in de familievoorstelling “Gewoon Held” van Het Laagland. Ook is zij te zien in verschillende korte films, te zien op internationale filmfestivals.
Kiki zal op de Dag van de Stem 2019 de algehele presentatie voor haar rekening nemen.
PRESENTATIES EN WORKSHOPS
Zin in Zingen!
Hoeveel mensen hebben ooit te horen gekregen: “Je kunt maar beter je mond dicht houden, want je kunt niet zingen”? Wie heeft daardoor zijn zelfbeeld aangepast en onbewust, zelden bewust, besloten om dan maar niet meer te zingen……
In veel andere culturen hoort zingen veel meer bij het leven: je zingt als je blij bent, je zingt als je gezellig met vrienden en familie bij elkaar bent, je zingt als je verdrietig bent. Het lijkt er op dat wij onze kijk op zingen en hoe dat dan zou “moeten”, vooral af laten hangen van de mening van de juryleden van The Voice of Holland en andere tv-programma’s. Je “moet” ook zo en zo klinken, en het dan ook meteen perfect kunnen, dus zangles, je stem ontwikkelen, dat is er niet meer bij.
We zien dat het zingen in koren erg terug loopt. Er zijn nog maar weinig kinderkoren, de vergrijzing slaat toe in korenland, terwijl het samen zingen toch echt heel erg leuk kan zijn.
We gaan in de workshop “Zin in Zingen!” kijken wat zingen met je brein doet. Wat doet het met je emoties? Welk gevoel krijg je door samen te zingen en wat doet het met je zelfbeeld of met je “bui van de dag”? Achtergrondinformatie, wetenswaardigheden en filmpjes om e.e.a. te illustreren, en dan aan de slag! Door middel van oefeningen en opdrachten werken we richting samen zingen, zonder oordeel, vanuit je gevoel…. Gewoon omdat het kan!
Nancy Meijer – zang- en stemcoach, koordirigent, zangeres
Studeerde Klassiek zang aan het conservatorium van Maastricht en behaalde het Praktijkdiploma Koordirectie bij het Instituut Dirigenten Edukatie in Gorinchem. Voorheen was ze in Midden-Limburg actief als koordirigent, als zangeres bij verschillende bands en orkesten in diverse muziekstijlen en als zangdocent aan het Centrum voor de Kunsten in Roermond. Daarna nam ze de stap om in het westen van het land te gaan werken bij een musicalopleiding, waar ze 12 jaar gewoond en gewerkt heeft. Ook specialiseerde ze zich in de technische kant van de stem en werkt ze als Estill Master Trainer met een technieksysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Sinds een aantal jaren weer terug in het zuiden dirigeert ze tegenwoordig een aantal koren en heeft ze een eigen zangpraktijk. Ook geeft ze workshops en trainingen met betrekking tot stemgebruik voor het bedrijfsleven.
Stem en Stress.
Stress is een veel gehoord en besproken woord. We geven er allerlei stemmen aan. Welke stem wordt er door jou aan gegeven? Is het een innerlijke stem, een oordelende stem, een overtuigingende stem, de stem van een geliefde, familielid of collega? Welke invloed heeft die stem op je gemoed? Welke fysieke stem hoor je bij jezelf? Kun jij je als je authentieke zelf uiten? Om je emoties beter te kunnen begrijpen en er in het “nu” betekenis aan te kunnen geven is een verandering in je programmering essentieel. Adem, ontspan, voel en laat los!
Hanneke Mouw – Coach, therapeut Body, Mind & Innervision
Hanneke Mouw is een gedreven gepassioneerde individuele coach/ therapeut die vanuit haar eigen praktijk of “inhouse” ondernemers en medewerkers begeleidt in hun proces van persoonlijke- businessgerelateerde ontwikkeling, burnoutpreventie en stresshantering om een optimale en oprechte bijdrage te leveren in hun bestaan. Door haar jarenlange expertise op lichaamswerk en vernieuwend coachen kan ze een mooie symbiose creëren tussen body & mind. “In mijn werk gaat het om de balans in je energie en je veerkracht versus stress. De ademhaling, lichaam-geest en jouw stem zijn hierbij essentieel. Een effect van mijn werkwijze is gewaarwording van je patronen en ruimte voor wat je voelt.”
Nasaleren volgens Pahn. Een oefenmethode voor een ontspannen en klinkende spreekstem.
De nasaleermethode is een oefenmethode waarbij we de stem als instrument leren gebruiken. Daarnaast wordt er ook gewerkt volgens het economisch principe: met de minste inspanning het meeste resultaat bereiken. Het doel is tweeërlei. Enerzijds het herstellen of benaderen van de fysiologische functie van de stem in kader van therapie. Anderzijds kan door middel van aangepaste oefeningen op basis van een goede stemfysiologie een stemfunctie ontwikkeld worden, die beantwoordt aan hoge professionele en artistieke eisen.
Deze methode werd ontworpen door prof Johannes Pahn uit Rostock Duitsland samen met zijn vrouw prof. Elke Pahn. Met zijn ervaring als concertzanger, organist, stem- en spraakpedagoog, zangpedagoog, kno-arts en foniater had hij ongetwijfeld een veelzijdig inzicht in het begrip stem.
Tijdens deze workshop maken we kennis met de nasaleermethode voor de spreekstem. Dit wil zeggen dat we vooral zullen oefenen. Tussendoor wordt er ook informatie gegeven over de uitgangspunten en de kernpunten waarop deze methode is gebaseerd.
Dirk is afgestudeerd in 1975. Sedert 1978 steeds meer toegelegd op de behandeling van stemstoornissen. Heeft momenteel een privépraktijk stemtherapie en stemscholing in Kortrijk België. Volgde opleidingen spreek- en zangstem bij o.a. H. Coblenzer (Oostenrijk), J. Pahn (Duitsland), Yva Barthélémy (Frankrijk), F. Le Huche (Frankrijk), F. Estienne (België), D. Morsomme (België), T & S Harris (Engeland), F. Vanhecke (België)
Vrij en ontspannen zingen met de nasalermethode van dr. J.Pahn
In deze workshop ga je zingen en aan de slag met de nasaleermethode van Dr. J. Pahn. We beginnen met een technische basis voor het zingen: houding en ademtechniek. Met eenvoudige nasaleeroefeningen verken je vervolgens je zangstem. Via het oefenen op toonhoogte gaan we daarna over naar het nasalerend zingen van eenvoudige canons. Aan het einde van deze workshop zingen we een canon met tekst.
Marijke Kools – mezzosopraan, zangpedagoge, stem-, adem- en ontspanningstherapeut.
Marijke studeerde klassiek zang aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna behaalde ze het certificaat zang– en spreekstemmethodiek van dr. J. Pahn. Ze studeerde verder in muziek- en kunsteducatie, en Dixhoorn adem- en ontspanningstherapie. Marijke heeft 25 jaar ervaring als stem- en ademcoach.
Momenteel heeft zij een lespraktijk aan huis en geeft als zangpedagoge en ademtherapeut cursussen en workshops op locatie. Vanuit de klassieke techniek is Marijke’s visie dat je ontspannen moet kunnen zingen zonder de stem zwaar te belasten. Belangrijk hierin vindt zij ademhalingstechniek (Dixhoorn), houding, klankvorming en plaatsing, expressie. Je kunt leren je stem minder te belasten, waardoor het zingen veel plezieriger wordt.
Zin(g)vol leven 60+
Verandering van het spierweefsel en conditie-verlies. Tel daar verandering van hetstemplooiweefsel bij op en we hebben het over het ouder wordende lichaam met de rijpere stem. Deze workshop voor 60+ dient ter bewustwording van de verbinding lichaam-(zang)stem en hoe je met leuke oefeningen, waarbij verschillende hulpmiddelen worden ingezet, een stem van g(oud) kunt behouden! Plezier staat bovenaan! Voel je welkom bij Wilmy.
Wilmy van der Helm – zangeres en adempedagoge
De passie van Wilmy: alles omtrent zingen! Verleden: solozang gestudeerd in Maastricht en Zwolle resp. Solozang en Bachelor Music in Education. Institut Atemart Osnabrück, adempedagogiek. Werkervaring: vele jaren als mezzo/alt soliste in theaters en op concertpodia in binnen- en buitenland. Heden : soliste, zang- en ademdocente in privépraktijk VROUW VAN DE TOON. Speciaal programma voor 60+. Vocal Coach bij koren. Nordkolleg Rendsburg, training: ‘Anti-Aging für die Stimme’ volgens concept van Prof. Elisabeth Bengtson-Opitz voor de ouder wordende stem. Gespecialiseerd in de adem methode Julius Parow. Haar hart en focus liggen bij het werken met “senioren”. Thans opleiding “Seniorencoach” te Breda.
Lichaamsbewustzijn en Stem
Ervaar je lichaam als “finetuner” van een vrije klank. Op weg naar een vrije stemgeving komen we vaker spierspanningen in het keelgebied tegen, die ons hinderen om een vrije klank te maken. Door contact te maken met het lichaam en de adem, de innerlijke rust te realiseren en bewust te zijn van de ruimtes die het lichaam je biedt, kan een vrije stem ontstaan. De stemproduktie wordt meer in het gehele lichaam ervaren. Onbewuste processen als bv. ontlading van spierspanning kunnen meer in “bewustzijn” ervaren worden. Je volgt je unieke stem naar buiten toe. Je kunt toekomen aan vrije expressie. In deze workshop worden oefeningen voor verhoging lichaamsbewustzijn en klankkoppeling aangeboden. In stemexpressie wordt deze onlosmakelijke verbinding verder vormgegeven.
Joyce Uiterwijk Winkel – logopedist, adem- en stemtherapeut
Joyce Uiterwijk Winkel werkt sedert 1987 als logopedist, adem- en stemtherapeut in het MUMC+, waarbij ze participeert in het Laryngologiespreekuur van de afdeling KNO. In haar eigen praktijk (Stemcentrum Maastricht) komt ze naast stemtherapie meer aan stemcoaching van zangers en acteurs toe. Er is een nauwe samenwerking met Conservatorium en Toneelschool Maastricht en er worden koorscholingen en workshops stemtraining gegeven. Zij heeft vele stemopleidingen gevolg waaronder o.a. Nasaleren volgens Pahn en Estill Voice Training . Ook bezoekt zij regelmatig internationale congressen als de PEVOC, Salzburg Voice Symposium of International Trauma Congres Boston. In 2013 heeft ze haar studie tot energetisch therapeut afgerond. Zij integreert het energetisch werken in stembehandelingen of stemcoaching bij de ontwikkeling naar een eigen vrije stemklank.
Goed gestemd door Lach-yoga.
Lach-yoga is lachen zonder reden. Wij lachen onafhankelijk van humor of vrolijkheid, wij lachen gewoon om meer te lachen. Immers is lachen de beste medicijn! Door de combinatie met ademoefeningen beleef je bij lach-yoga een opwekkende ontspanning.
Je gaat tijdens deze workshop de kracht van lachen ontdekken en de wisselwerking tussen lachen, houding, adem, stem en emotie beleven. Je leert hoe je deze onderdelen kunt beïnvloeden en actief voor je kan inzetten.
Jessica Frembgen – stemtherapeut en docent
Jessica heeft na de opleiding Logopedie post hbo opleiding stemspecialisatie gedaan. Ze heeft gewerkt als stemtherapeut in een logopedische praktijk. Geeft stemworkshops en is mede organisator van de ‘Dag van de stem’ in Roermond. Sinds 2015 docent Logopedie voor HS Zuyd te Heerlen. Begin 2016 de opleiding tot Mindfulness-trainer afgerond.
Sandra Lüttmann- lach-yoga trainer en student fysiotherapie
Vanaf 2014 gecertificeerd lachyoga-trainer en momenteel student fysiotherapie Zuyd Hogeschool. Gaf lachyoga clinics aan rouwverwerking en ontspanning-zoekende groepen, bedrijven, zelfhulpgroepen en verpleeghuisbewoners. “Lachyoga: goed voor je stemming, ontspanning, je houding en ook gezond.!”
Franse chansons
Omdat workshops rondom specifieke vormen van zang of specifieke genres altijd op veel enthousiasme kunnen rekenen, hebben we ook dit jaar weer zo’n workshop geprogrammeerd. Ditmaal met Franse chansons als onderwerp. De workshop bestaat uit “het ontdekken” van datgene dat de Franse chanson zo kenmerkt en herkenbaar maakt. “Een polyfoon lied met melodieuze teksten”.
Sandra Halmans – dirigente en zangpedagoog
Sandra studeerde aan het conservatorium te Tilburg klassiek saxofoon. Na haar studie ging ze zich echter toeleggen op klassieke zang en op directie, zowel Hafa als koordirectie. Ze begeleidt vier koren. Naast Avolon in Arcen dirigeert ze Animo uit Belfeld, Briskly uit Helden en Magic8 uit Midden-Limburg. Daarnaast werkt ze met de jeugdharmonie in Maasniel. Ook heeft ze een muziekpraktijk waar ze zang doceert. Ze is regelmatig te zien als klassiek solist op diverse Promsconcerten. In 2008 was ze vocal coach in de Musical Pierre Kuijpers en in 2014 bij de Musical Heksenwaan.
De juf leert zingen!
Zingen met kinderen, hoe leuk is dat? Maar wat als je eens iets anders wilt, als je ook toneel erbij wilt spelen, bewegen, een thema toe wilt passen, of andere vragen hebt? In deze workshop krijg je de nodige inspiratie, tips en liedjes om meteen in de praktijk toe te passen. Praktisch en humorvolle workshop.
Anneke de Rooij – theatermaker, workshopleider, pedagogisch medewerker VVE
Opgeleid als activiteitenbegeleider, doorgestroomd naar kinderopvang met blijvende passie voor álles wat met expressie te maken heeft. Autodidact muzikant en zangeres, en sinds 8 jaar bedenker en eigenaar van Tante TheeTheater. Specialiteiten; inspireren, enthousiasmeren, kinderen, improviseren, fantasie.
Hoe breng je kinderen in de juiste stemming?
In deze workshop gaan we door middel van actieve werkvormen aan de slag met muziek voor leeftijd voor 4 t/m 12 jaar. Je krijgt praktische werkvormen aangeboden die je direct kunt inzetten in het werken met kinderen of gewoon thuis. Via zang, beweging, spel en materiaal maak je kennis met klassieke muziek, volksmuziek en wereldmuziek. Uitgangspunt is de werkwijze van de Hongaarse muziekpedagoog Kodály, waarbij non-verbale didactiek, spel, zang en beweging voorop staan. Zonder woorden spreekt immers de muziek voor zich. Je hebt geen instrumenten of theoretische kennis nodig, alleen je stem!
Emma van Dobben – muziekdocent
Tijdens mijn studie op het conservatorium heb ik me gespecialiseerd in het basisonderwijs, omdat ik die leeftijd het allerleukst vind om mee te werken. Daarna ben ik begonnen aan de Master of Music in Utrecht, en gaf les aan verschillende muziekscholen, basisscholen en jeugdtheaters. Omdat ik me meer wilde verdiepen, ben ik de Master ‘music education according to the Kodály concept en daarna het Kodály Institute in Hongarije, waar deze filosofie vandaan komt, gaan doen. Hierin staan zang, spel en beweging voorop en met een stap voor stap en overzichtelijke aanpak. Naast muzieklessen heb ik een poppentheater Emma’s Muzikale Verhalen, en speel ik piano, accordeon en draailier in verschillende folkbands.
Hydrateren en een verbeterde stempeling met DoctorVOX, PocketVox en MaskVox.
Hydrateren is erg belangrijk voor je stem. Hoe vochtiger de slijmvliezen van je stemplooien, hoe beter de trilling en de kwaliteit van je stem. In deze workshop wordt uitgelegd hoe je doctorVOX/pocketVOX kan inzetten voor hydratatie van de stem. Bij het gebruik van de producten worden stemgeven, resonantie en ademhaling gecombineerd om te komen tot een ontspannen, verbeterde stemgeving. Deze workshop geeft uitleg en concrete oefeningen voor het inzetten van de producten tijdens stemtraining.
Mijn naam is Alissa Wouters. Ik ben gespecialiseerd als afasietherapeut en stemspecialist. Ik heb het Postgraduaat Stem te Antwerpen afgerond en me bezig gehouden met onderzoek naar de effecten van de producten van dr. Vox op de stemkwaliteit. In mijn vrije tijd zing ik graag.
Hilde Jonkers – logopedist, stemtherapeut
Vanuit mijn interesse in zingen, heb ik de vooropleiding zang gevolgd op het conservatorium in Maastricht. Omdat ik graag met stem wilde werken, ben ik logopedie gaan studeren. Inmiddels werk ik als logopedist bij Logopédica. Daarnaast geef ik presentatietrainingen op de Fontys.
De stem in de Jazz.
Nancy Deusings – vocal coach, zangeres
”Music in your heart and a smile on your face”
klik op onderstaand schema voor een gedetailleerd programma-overzicht.